טיפים וכלים לאבטחת מידע ופרטיות בסמארטפון ובמחשב לילדים והוריהם
השתתפתי בהרצאה בנושא סיכונים ברשת וגלישה בטוחה בסמארטפון ובמחשב לילדים ונוער, בחסותו של חוקר עבירות מחשב מקצוען גלעד האן,
הרואה את פעילותו כשליחות בשיתוף פעולה עם רשויות החוק למיגור האלימות ברשת.
ההרצאה התמקדה בטלפון הסלולארי ככלי רב עוצמה (לחיוב ובעיקר לשלילה ) שכמעט כל ילד מכיתה א' אוחז ..
הסמארטפון (בשירות האינטרנט) יכול להפוך להיות כלי משחית המאפשר להרוג, לפצוע ולגרום לפצעים בנפש ללא דרך חזרה.
חובה של כולנו להגן על עצמינו, ללמד את ילדינו לגלות אמפטיה וללמוד להשתמש בסמרטפון בתבונה.
לדווח ומהר על אלימות, התעללות, תמונות וסרטונים המגיעים לילדינו "בטעות" והם ללא הבנה בסיסית מפיצים את "הבשורה" שעשויה להביא תוצאות בלתי הפיכות ..
במהלך ההרצאה הוזכרו והודגמו כלי תוכנה (אפליקציות ) להתקנה במחשבים / בטלפונים במטרה לסייע לילדים ולהורים הגנה מרבית ובקרת פרטיות כנגד פעילות אלימה ברשת.
:להלן טיפים וכלים ליישום מיידי : להתקנה והגנה מפני אלימות וחשיפה לא מבוקרת בסמרטפון ובנייח
1. הכפתור האדום המאפשר לכל גולש וגולשת לדווח באופן אנונימי על ביטויי אלימות ברשת וזאת באמצעות תוסף הכפתור האדום ל דפדפן כרום ובקרוב כאפליקציה לאנדרואיד ואפל . הדיווח עובר למרכז בקרה אנושי המטפל מידית בתלונה בזיהוי התוקף, הליכים משפטיים ונקיטת קנסות ומאסר בפועל .
להיכרות עם שירות הכפתור האדום, אופן הפעלתו ,סרטון קצר לצפייה לחץ כאן :
https://www.youtube.com/watch?v=HfXjILaby_Y
לנוחיותכם הורדת התוסף והתקנתו לחץ כאן :
- הטיפול בתלונות ופתרונם ניתן בחינם עד גיל 18 לילדים ולהוריהם באמצעות הארגון הזה: https://www.giladhan.co.il/
- מוקד תמיכה קולי מלווה את כולנו 365 יום בשנה בכל שעות ביממה, במטרה לגלות מעורבות וערנות זריזה ומיידית, בעת מצוקה של ילדינו ושל המבוגרים האחראים – ההורים תוך גילוי מעורבות בהסכמה למניעת האסון הבא.
2. הטלפון הסלולארי הוא מחשב ועל מחשב מגנים בתוכנת אנטי וירוס פעילה , על מנת להגן על הטלפון שלכם ממריעין בישין יש להתקין אפליקציית אנטי וירוס להלן שתי הצעות לאפליקציות חינם יעילות :
https://free.avg.com/ww-en/homepage
3. הגנת פרטיות על תמונות בפייסבוק : אם מגדירים פרטיות לאלבום או תמונה בהגדרת פרטיות "רגילה " ומגבילים אותה לחברים בלבד , פייסבוק אחרי זמן קצר מחזיר את הפרטיות לתפוצה ציבורית (ובכך מבטל את הפרטיות ).
האפשרות היחידה שניתן לבצע הגנת פרטיות בלתי הפיכה לאלבומים ותמונות בפייסבוק היא באמצעות הגדרות "התאמה אישית" בזה פייסבוק לא יכולים לעשות שימוש ולשנות על דעת עצמם.
4. מומלץ לא להתקין / ולהסיר במיידי אפליקציית SNAPCHAT המתחברת ל Whatsapp – חשיפת תמונות והפצתן ברשתות החברתיות ללא בקרת המשתמש כולל אלבומי תמונות המועברים ישירות לגוגל ולפייס בוק, התמונות עשויות להימכר לאתרי פורנו לשימוש אלים ובוטה בתמונות שהועלו בתמימות .
5. מיסרוני פרסומת המגיעים בניגוד לחוקי הספאם מציגים אפשרות "הסר", אם לוחצים "הסר נותן יותר" כך מאפשרים חשיפת מידע של המכשיר הפעיל לשולח – זהירות לא ללחוץ הסר ובוודאי אם יש קישור בפרסום לא ללחוץ עליו !
6. שיחות וידאו לא מאובטחות ברשת ועשויות להיות מנוטרות על ידי גורמים עוינים ולהיות מופצות ויראלית ללא ידיעת הגולש, יש יישומים המפעילים את המצלמה במחשב ובסלולר באופן אוטומטי להקלטה ללא שים לב ולא ביוזמת המשתמש.
- מומלץ להפעיל שיחות וידאו בלי מצלמה, על המצלמה הביתית במחשב / בלפטופ מומלץ לשים מדבקה / פלסטר על מנת לחסום את העינית. כאשר אין שימוש במחשב להטות את המסך לכיוון השולחן על מנת בטעות לא להיחשף בפעילות פרטית לעוקבים לא רצויים שהפעילו מצלמה ללא רשות .
7. לידיעה : עבירות אלימות במחשוב ובאינטרנט – הן עבירות פליליות המחייבות עמידה לדין ,
תשלום קנסות של 100,000 ₪ ויותר לכל קטין ובוגר מגיל 12.
עבירות אלימות במחשוב ובאינטרנט הן עבירות פליליות שלא נמחקות מהרקורד של כל אחד מאיתנו ומלוות אותנו גם מחוץ לגבולות ישראל .
וטיפ אחרון ואנושי והחשוב מכולם שיח אישי ואחריות הורית לילדינו, בדיקה מזדמנת בסלולר בידיעתו של הילד,
שיתוף באחריות ואמפטיה "איך אתה (הילד שלי ) היית מרגיש אם היו עושים לך עוולה כזו ברשת "
זה המפתח לשיתוף פעולה והבנת ילדינו ליישום והטמעת הרגלי שימוש בטוח בסלולארי ובאפליקציות שונות .
בהצלחה, דליה בן-דוד .